GroenLinks dient een spoedwet in om bedrijven die uit Nederland verhuizen om de dividendbelasting te ontwijken te treffen met een verhuisboete.

De wet is specifiek gericht tegen multinational Unilever, die het hoofdkantoor naar het VK wil verplaatsen, waardoor beleggers kunnen profiteren van de Britse vrijstelling op de dividendbelasting.

De Raad van State is kritisch over de wet van GroenLinks, maar die partij denkt dat de wet wel degelijk juridisch houdbaar is.

GroenLinks dient vrijdag een spoedwet in die multinational Unilever hard kan raken, als het soep- en zeepconcern het hoofdkantoor naar Londen verplaatst en de duale Brits-Nederlandse status opgeeft. Maar dan moet de wet nog wel juridisch houdbaar zijn en worden aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer.

De aandeelhouders van het Nederlandse deel van Unilever zijn al in overgrote meerderheid akkoord gegaan met het plan van de producent van levensmiddelen en consumentengoederen, om op papier een volledig Brits bedrijf te worden.

Maandag stemmen de Britse aandeelhouders over hetzelfde voorstel, waarmee het hoofdkantoor volledig in Londen zou komen te staan, in plaats van de huidige duale structuur met een Britse tak en een Nederlandse tak.

Het bedrijf achter merken als Ola, Zwitsal en Dove maakte in juni bekend zijn bedrijfsstructuur te willen vereenvoudigen. Waar het concern nu nog bestaat uit een Brits en Nederlands deel, met elk eigen aandelen, hoopt Unilever in november volledig Brits te worden.

Van een fysiek vertrek is daarbij geen sprake, beweert Unilever. Wel is er een aanzienlijk fiscaal voordeel voor aandeelhouders omdat beleggers in het Verenigd Koninkrijk geen dividendbelasting betalen, terwijl Nederland een tarief van 15 procent hanteert.

Wet GroenLinks tegen dividendvlucht

GroenLinks wil daarom een wet invoeren die bedrijven straft als ze uit Nederland verhuizen op basis van dividendvoordelen. De wet van GroenLinks legt hiervoor een verhuisboete op die in het geval van Unilever zou kunnen oplopen tot enkele miljarden euro's.

De Raad van State heeft kritisch gereageerd op het wetsvoorstel van GroenLinks en vreest dat dit mogelijk in strijd is met Europese regelgeving of belastingverdragen met andere landen.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken spreekt van een Raad van State-advies "waar het bloed ongeveer uit druipt. Ik heb nog niet eerder een kritischer Raad van State-rapport gezien in mijn perioden, maar ik ga er eerst even goed naar kijken."

Toch zet initiatiefnemer Bart Snels van GroenLinks de spoedwet door. In een verklaring over de wet zegt het Tweede Kamer-lid: "De Raad van State was kritisch, maar deed ook een aantal verkeerde aannames. Door de wet op deze punten te verhelderen en aan te scherpen, kan deze nu elke toets doorstaan.”

Snels vindt dat multinationals die vanwege de dividendbelasting verhuizen naar een land zonder die belasting, zich schuldig maken aan belastingontwijking. "Wanneer je hier miljardenwinsten hebt geboekt dankzij onze goede voorzieningen, dan moet je daar ook je eerlijke deel aan bijdragen."

Unilever laat in een reactie weten kennis te nemen van de stap van GroenLinks en gaat bekijken wat de gevolgen voor het bedrijf kunnen zijn. Unilever blijft van mening dat de verhuizing naar Londen in het beste belang is van het bedrijf zelf, de aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Unilever laat in een reactie weten kennis te nemen van de stap van GroenLinks en gaat bekijken wat de gevolgen voor het bedrijf kunnen zijn. Unilever blijft van mening dat de verhuizing naar Londen in het beste belang is van het bedrijf zelf, de aandeelhouders en andere belanghebbenden.

LEES OOK: Unilever steekt €1 miljard in fossielvrije schoonmaakmiddelen – en zet druk op leveranciers om mee te doen